Sokel: Aká je jeho funkcia a z čoho sa skladá?


V tomto článku zhrnieme, čo je to sokel, z čoho sa z hľadiska vrstvenia skladá a aké materiály sa pri ňom môžu použiť.

Pod pojmom sokel rozumieme spodných niekoľko desiatok centimetrov muriva. To znamená, že od úrovne terénu je spodná časť, zvyčajne 30 – 40 cm sokel, nad ktorým je fasáda. Aký je zmysel tohto rozlišovania? Čo je potrebné vedieť o zateplení sokla? Ako vyzerajú vrstvy? V tomto článku Vám na všetky tieto otázky odpovieme!

 

Úloha sokla

 

Sokel je časť steny nad zemou. Aký je jeho účel? Naskytá sa otázka: Prečo rozlišujeme sokel, prečo ho nepovažujeme za súčasť fasády?

 

Pretože je vystavený rôznym zaťaženiam. Úlohou sokla je vydržať záťaž. Doslova. Pretože za daždivého počasia strieka z chodníka dažďová voda, sneh a blato. V zime musíte počítať aj s tým, že soľ používaná na solenie ciest sa môže dostať na sokel. To znamená, že sokel je vystavený oveľa väčšej vlhkosti ako fasáda a oveľa väčšiemu chemickému namáhaniu.

 

Dobre navrhnutý sokel sa dá čistiť

 

Pre naše sťastie sú moderné soklové omietky navrhnuté tak, aby sa dali čistiť. Nemusíte sa teda báť, že po februári plného kašovitého snehu ostanú škvrny na vašom sokli už naveky.

 

Je pri Vašich nohách

 

Sokel však nie je vystavený len vlhkosti a soli. Mechanickým výzvam čelí oveľa častejšie ako fasáda. Môže sa o ne zakopnúť, alebo ich zasiahne drevo hodené cez pivničné okno. Okrem toho deti, ktoré sa pokúšajú hrať futbal, ho často zasiahnu takou silou, že môžu preliačiť zle nainštalovanú izoláciu XPS. Mechanická odolnosť je teda tiež veľmi dôležitá!

 

Nesmie zostať bez izolácie

 

Prvá vec, ktorá každému napadne, keď sa hovorí o tepelnej izolácii, je izolácia fasády. Na zníženie tepelných strát však potrebujete ucelený systém. Dôležitá je aj izolácia strechy, kvalitné okná a izolácia sokla. Teplo totiž uniká tam, kde môže: ak necháte nezaizolovaný dôležitý povrch, práve tadiaľ bude unikať astronomicky drahé teplo.

 

Je to aj dizajnový prvok

 

Mnohé sokle sa od fasády líšia aj vizuálne. Najvýraznejšie sú sokle s odlišným obkladom, ale bežne sa vyskytujú aj soklové omietky, ktoré sa líšia farbou alebo štruktúrou od fasádnej omietky. Soklové lišty teda nie sú len funkčným prvkom, ale môžu výrazne prispieť aj k vzhľadu Vášho domu!

 

Ako vyzerá sokel?

 

Na konštrukciu soklovej steny by ste mali pozerať ako na silnejšieho a robustnejšieho staršieho brata fasády. Ide o rovnaký princíp a podobné vrstvenie, len z pevnejších materiálov. Vo väčšine prípadov sa teda murivo skladá z týchto vrstiev:

  • lepidlo na upevnenie izolačných dosiek
  • dosky XPS
  • sklotextilná mriežka
  • Základná penetrácia
  • Základná omietka na sokel (marmolit)

 

Ako už bolo spomenuté, sokel môže byť vytvorený rôznymi stavebnými materiálmi, od travertínového vápencového obkladu až po betón a klinkerové tehly. V týchto prípadoch sa tieto materiály nanášajú nad tepelnú izoláciu. Treba dbať na to, aby lepidlo a celý systém bol dostatočne pevný na to, aby uniesol zaťaženie, pretože všetky tieto dekoratívne prvky sú ťažké a pri nesprávnom upevnení sa môžu ľahko odlepiť od steny.

 

Ak sa vrátime k opisovanej schéme vrstvenia, soklová omietka je tvrdá, umývateľná omietka s vysoko odolným zložením. Čo je však XPS doska používaná na tepelnú izoláciu?

 

XPS dosky sú farbené pre jednoduché rozlíšenie.

 

Doska XPS: ideálne riešenie na izoláciu sokla

 

XPS je vyrobený z rovnakého penového polystyrénu ako EPS. Len namiesto expandovania je polystyrén extrudovaný (EPS: expandovaný polystyrén; XPS: extrudovaný polystyrén), čím vzniká materiál, ktorý je odolný voči vlhkosti a zároveň oveľa pevnejší ako tradičný polystyrén. Dosky XPS sú tiež odolné voči prízemným mrazom a zabraňujú rastu plesní. Preto sa odporúča sokel vyrobyť z dosiek XPS. Hrúbka dosiek závisí od tepelného odporu muriva, zvyčajne pri moderných budovách sa používa hrúbka 4 až 8 cm.