Všetko, čo je potrebné pred zakúpením strešnej fólie premyslieť.


Pretože materiály použité na strešnú krytinu neposkytujú 100% ochranu pred nepriaznivými vplyvmi počasia, zrážok a vlhkosti, odporúča sa zabezpečiť ochranu konštrukcie nášho domu pomocou strešnej fólie. Tento článok zdôrazňuje dôležitosť použitia strešnej fólie, ako aj faktory, ktoré je potrebné zvážiť pred nákupom. Aké vlastnosti môžeme od strešnej fólie v súčasnosti očakávať? Predovšetkým berme do úvahy […]

Pretože materiály použité na strešnú krytinu neposkytujú 100% ochranu pred nepriaznivými vplyvmi počasia, zrážok a vlhkosti, odporúča sa zabezpečiť ochranu konštrukcie nášho domu pomocou strešnej fólie.

Tento článok zdôrazňuje dôležitosť použitia strešnej fólie, ako aj faktory, ktoré je potrebné zvážiť pred nákupom.

Aké vlastnosti môžeme od strešnej fólie v súčasnosti očakávať?

Predovšetkým berme do úvahy dva faktory. Na jednej strane strešná fólia musí zabezpečovať ochranu strešnej konštrukcie pred dažďom tak, aby nedošlo k poškodeniu strešnej konštrukcie, izolácie strechy a interiéru.

Strešná fólia musí prepustiť vlhkosť z interiéru ktorá vznikla z dôvodu rozdielu vnútornej teploty, a rozdielu tlaku vlhkosti ktorá vznikla v dôsledku používania budovy. Ak sa para zasekne a kondenzuje, môže dôjsť k vážnemu poškodeniu izolácie, strešnej konštrukcie a závesného stropu.

Na základe akých vlastností sa môžeme presvedčiť o kvalite strešných fólií?

Aby sa zabezpečila odolnosť proti zrážkam a priepustnosť vlhkosti, strešná fólia pozostáva z troch vrstiev. Dvojitá úloha vysvetľovaná vyššie, je zaistená strednou vrstvou, takzvanou membránou.

V súvislosti s membránou sa na označenie rozsahu vodotesnosti používa písmeno W. Hodnotenie W1 je najlepšia hodnota, čo znamená, že ak sa hodnota vedľa písmena zvyšuje, kvalita v priamom pomere klesá.

Na vyjadrenie priepustnosti pary sa používa takzvaná hodnota Sd. Čím je hodnota strešnej fólii Sd nižšia, tým lepšia je jej paropriepustnosť.

Čo je difúzna fólia a prečo môže byť pre nás ideálnou voľbou?

Odborný jazyk nazýva difúznymi vysokovýkonnými fóliami tie fólie, ktorých hodnota Sd, t.j. odolnosť proti vlhkosti je menšia ako 0,3m.

Para môže pomerne ľahko prenikať cez difúznu fóliu a musí prekonať relatívne menší odpor pri prieniku. To znamená, že difúzna fólia poskytuje účinnejšie vetranie, takže v dôsledku vlhkosti nemusíme mať žiadne obavy z plesní alebo iných nežiaducich javov.

Pred nákupom je dôležité dbať na to, aby sme pri výbere strešných fólií uprednostnili výrobcu, ktorý výrobok dodáva s vyhlásením zhody a platným technickým listom. Nezabudnite okrem hodnôt uvedených v technických listoch dbať na odkaz preukazujúci označenie testovacej metódy európskou normou.

Týmto spôsobom sa môžeme vyhnúť nákupu nekvalitných, menej odolných strešných fólií.

Prečo je pre strešnú fóliu dôležitá správna rovnováha medzi tepelnou odolnosťou a odolnosťou proti UV žiareniu?

Strešná fólia s vyššou jednotkovou hmotnosťou, t.j. najmenej 100 g /m2, sa všeobecne dá nazvať ako výrobok, ktorý má odolnejšiu a silnejšiu štruktúru, vyššiu pevnosť v ťahu, rýchlejšie použitie a bezpečnejšiu funkčnosť. Preto je vhodné zvoliť pre strešnú konštrukciu vášho domu strešnú fóliu s najťažšou jednotkovou hmotnosťou.

Táto teplu odolná vlastnosť môže byť užitočná najmä v lete. Pod strešnou krytinou sa počas letných mesiacov udržiava extrémne teplý vzduch, takže je dôležité, aby fólia odolávala najvyššiemu možnému tepelnému zaťaženiu bez straty na kvalite.

Odolnosť proti UV žiareniu je potrebná z dôvodu, že často medzi prácami so strešnou fóliou a prácami s krytinou je viacdňový rozdiel. To znamená, že vôbec nie je jedno, do akej miery bude odkrytá strešná fólia schopná odolať silnému UV žiareniu.

 

Ďalšie dôležité hľadiská pri výbere strešnej fólie.

Pri navrhovaní strechy nášho domu sa samozrejme usilujeme o dlhoročnú spoľahlivosť a chceme sa vyhnúť nepríjemnostiam ktoré vzniknú v dôsledku poškodení.

Ak venujeme pozornosť vyššie uvedeným faktom a rozhodneme sa kúpiť produkt od spoľahlivého výrobcu, spravíme významný krok k našej spokojnosti s výsledkom.

Pri výbere optimálnej strešnej fólie je vhodné zohľadniť uhol sklonu strechy, materiál a farbu použitej strechy, tvar strechy a povahu jej použitia, ako aj akékoľvek extrémne poveternostné faktory, ktoré sa môžu vyskytnúť.


Súvisiace produkty